superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Papryka konserwowa z miodem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka konserwowa z miodem może być pysznym dodatkiem do innych dań lub zdrową przekąską. Papryka konserwowa z miodem ma wyjątkowy smak.

Papryka konserwowa z miodem

Składniki:

Papryka konserwowa z miodem

 

  • ( na 4 słoiczki )
  • 1,5 kg papryki
  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamisa ( 1/4 łyżeczki na słoik)
  • liść laurowy ( 1 szt na słoik)
  • ziele angielskie ( 2 szt na słoik)
  • oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka na słoik)
  • Zalewa :
  • 6 szklanek wody
  • 1/5 szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki miodu prawdziwego
  • 1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa z miodem
Paprykę myjemy i usuwamy nasiona. Kroimy na paseczki i układamy do umytych słoiczków. Do każdego słoika dodajemy : liść laurowy, 2 ziela angielskie, oliwę z oliwek i na koniec posypujemy 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego.

W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewą napełniamy słoiki , pozostawiając nieco pustej przestrzeni. Jeszcze ciepłe zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.