Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Podgrzybki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli ktoś ma szczęście i uzbiera dużo zdrowych,młodych podgrzybków polecam zrobić mu właśnie takie w marynacie do słoiczków.

Podgrzybki marynowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Podgrzybki marynowane

Na zalewę

  • 1/2 l wody
  • 15 dag cukru
  • 1 kopiata łyżeczka soli do przetworów
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 średnia cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka listków laurowych

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Podgrzybki marynowane

Przygotowanie podgrzybków:

Zalać wrzątkiem kapelusze podgrzybków. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez ok.15 min.

Po obgotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć do malutkich słoików.

Etap końcowy

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Składniki zalewy zagotować razem.

Gorącą zalewą zalać grzyby w słoiczkach. Zakręcić.

Pasteryzować ok.45 min.

Podgrzybki marynowane
Pyszne marynowane podgrzybki z cebulką do słoiczków