Sposób przygotowania:
Sok z kwiatów bzu czarnego
W pogodny suchy dzień należy zebrać baldachy kwiatu bzu czarnego. Obcinamy większe gałązki z kwiatostanów. Cytryny dobrze umyć i obrać cieniutko skórkę z cytryn (tak aby nie miała białych części). Następnie cytrynę obieramy całkowicie pozbawiając całej białej części i kroimy w mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy oczyszczone kwiaty przekładając je cytryną i skórką z cytryny. Na wierzch wsypujemy kwasek cytrynowy i całość zalewamy chłodną przegotowaną wodą. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 2 dni. Po tym czasie odcedzamy, kwiaty wyciskamy. Do powstałego soku wsypujemy cukier, mieszamy i przelewamy do słoików. Pasteryzujemy krótko i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Można przechowywać przez krótki okres bez pasteryzacji w lodówce.
Rozcieńczamy wodą i pijemy jako orzeźwiający napój.
SMACZNEGO!
Do soku można dodać więcej cukru (1 ½ kg), wtedy uzyskamy syrop.
Rozcieńczamy wodą i pijemy jako orzeźwiający napój.
SMACZNEGO!
Do soku można dodać więcej cukru (1 ½ kg), wtedy uzyskamy syrop.
weranda
grazka