kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Sok ze śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

sok na zimę zawsze się przyda

Sok ze śliwek

Składniki:

Sok ze śliwek

 

  • śliwki węgierki 2 kg
  • cukier 1 kg

Sposób przygotowania:

Sok ze śliwek
Gdy robimy powidła ze śliwek, najszybciej jest jak śliwki bez pestek wkładamy do prodiża na 1 godzinkę. Wtedy jest dużo soku i możemy zrobić z niego użytek. Odlać sok od śliwek, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zlać do butelki z zakrętką lub do słoiczków. Można jeszcze pasteryzować ale nie koniecznie jeżeli zlewamy gotujący.
A ze śliwek robimy powidła.

Tagi:

śliwki