darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Sola w sosie szampańskim - REWELACJA!!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie szybkie, proste i przepyszne - niesamowity delikatny smak

Sola w sosie szampańskim - REWELACJA!!

Składniki:

Sola w sosie szampańskim - REWELACJA!!

 

  • Dla dwóch osób:
  • 4 filety soli (może być mintaj, tilapia, panga w ostateczności)
  • Brokuł
  • Dwa woreczki ryżu
  • Śmietana słodka 30% - opakowanie
  • Przyprawa do ryb
  • Szklanka wina musującego (np. Igristoje) lub białego wina

Sposób przygotowania:

Sola w sosie szampańskim - REWELACJA!!
Filety rozmrozić, brokuła na różyczki i wstawić do gotowania(najlepiej na parze). Na patelnię położyć rozmrożone filety (bez żadnego tłuszczu) i zalać je szklanką szampana/wina na średni ogień. Wstawiamy ryż. Kiedy płyn wyparuje (nie musi na maksa do końca) zalewamy rybę śmietaną. Po chwili posypujemy obficie przyprawą do ryb. Gotować tak ok 10-15 minut aż ryba będzie ugotowana i śmietana zgęstnieje. Na talerzu wysypać ugotowany ryż, na to różyczki brokuła i rybę, polać obficie sosem. Smacznego:-)))