marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sola pieczona z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryby oprócz duszenia i smażenia można czasem upiec w folii lub w papierze lub przyrządzić na domowym lub pod chmurką grillu.

Sola pieczona z dynią

Składniki:

Sola pieczona z dynią

 

  • 9 średnich filetów soli.
  • ćwiartka dyni,
  • przyprawa do ryb,
  • taco,
  • sól morska,
  • pergamin,
  • klamerki do spinania,
  • olej do smażenia,pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Sola pieczona z dynią
Filety z soli opłukać na sitku i odczekać, aż obciekną. Ćwiartkę dyni pokroić w małą kostkę i ułożyć na arkuszu rozłożonym na lekko natłuszczonej blasze. Posypać taco i papryką ostrą mieloną, następnie ułożyć filety na kostkach dyni i posypać ponownie przyprawami i solą w szczyptach. Nagrzać piekarnik do 190 st. C, arkusz spiąć klamerkami, by danie nie parowało zbytnio i wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu arkusz rozciąć lub zdjąć klamerki i łopatką kuchenną przełożyć porcje na talerze. Podawać i jeść z makaronem lub ryżem.