Sola jest smaczną morską rybą, która świetnie smakuje pieczona, zapiekana, a także gotowana w parowarze. Panierowany w bułce tartej
filet z soli stanowi smaczne połączenie z sezonowymi surówkami i ziemniaczanym puree. Solę można wykorzystać do przygotowania ryby po grecku gęsto przykrytej duszonymi warzywami, którą można jeść zarówno na ciepło, jak też na zimno.
Sola na parze, czyli pomysł na zdrowy obiad
Sola na parze to pomysł na lekki, zdrowy obiad, który przygotuje się w ciągu 30 minut. Wystarczy umyć i pokroić rybę, a następnie przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, najlepiej ziołową. Smacznym dodatkiem do ryby będzie cukinia, którą przyprawia się podobnie jak solę i kroi na grube plastry. Na specjalnym sicie od parowaru umieszcza się cukinię, na którą wykłada się porcje ryby.
Solę z cukinią paruje się nie dłużej niż 10 minut.
Efektowne dania z soli
Dania z udziałem soli można przygotować w bardzo efektowny sposób. Jedną z propozycji jest panierowana sola z piekarnika po indyjsku. Rybę oprósza się solą, skrapia sokiem z cytryny oraz doprawia za pomocą curry oraz przyprawy wywodzącej się z Indii, czyli tandoori masala. Następnie solę obtacza się z białku jaj i mieszance przygotowanej z migdałów, sezamu i otrębów.
Panierowaną rybę kładzie się w naczyniu żaroodpornym wyścielonym papierem do pieczenia. Potrawę umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Sola pieczona w piekarniku,
smażona na patelni lub
w cieście doskonale smakuje serwowana w towarzystwie brązowego ryżu, warzywami z parowaru. Dodatkiem mogą być również rodzynki namoczone w zielonej herbacie, którymi posypuje się wierzch ryby.
Wyśmienita sola w majonezowym sosie
Sola w sosie majonezowo-dyniowym jest wyśmienitą potrawą, którą można serwować z ugotowanym ryżem oraz zieloną sałatką. Gęsty sos, który doskonale podkreśli smak smażonej na maśle soli przygotuje się z mleka, dyni, octu i oleju, które należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos doprawia się wedle smaku i wkłada do lodówki do schłodzenia. Sola smacznie komponuje się również z innymi sosami.
Sola z białym sosem,
sola z sosem kaparowym lub
sola w sosie greckim to pomysł na smaczny obiad.
Często słyszymy, że każdą rybę powinniśmy serwować z warzywami.
Podeszwica w warzywach z papryką jest idealnym przykładem wspaniałej kompozycji. Podobne odczucia będziemy mieli po skosztowaniu
soli z pieczarkami,
z brokułami, a dla odmiany nawet
w panierce serowej.