Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sorbet bananowo-jagodowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

dodatek banan sprawia, że ten kremowy sorbet smakuje jakby był robiony ze śmietanką

Sorbet bananowo-jagodowy

Składniki:

Sorbet bananowo-jagodowy

 

  • 2 niezbyt duże banany,
  • 1 szkl. mieszanki jagód i poziomek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 czubate łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sorbet bananowo-jagodowy
Jagody przebrać, usunąć resztki listków. Ja zbieram sama i nie płuczę, ale jeśli ktoś chce to może - wtedy trzeba je dokładnie osączyć. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zamrozić. Do zamrożonych bananów dodać 1/3 soku cytrynowego, jagody i 3-4 łyżki cukru, zmiksować blenderem na gładką masę. Mrozić w szczelnie zamykanym pojemniku 3-6 godzin.