migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sorbet brzoskwiniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na zakończenie wakacji polecam pyszny orzeźwiający sorbecik z brzoskwiń. Lody jakoś mi nie wychodzą ale sorbety wychodzą mi przepyszne.

Sorbet brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet brzoskwiniowy

 

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 ml wody
  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sorbet brzoskwiniowy
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus. Białko ubić na sztywno. Zmiksowane owoce połączyć z wystudzonym syropem, na koniec delikatnie wmieszać białko. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika. Przez najbliższe 4 godziny co 30 minut masę dokładnie wymieszać. Następnie mrozic jeszcze 10 godzin.
Sorbet brzoskwiniowy
Etap 1 Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić.
Sorbet brzoskwiniowy
Etap 2 Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus.
Sorbet brzoskwiniowy
Etap 3 Zmiksowane owoce połączyć z wystudzonym syropem, na koniec delikatnie wmieszać białko.
Sorbet brzoskwiniowy
Etap 4 Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika.