iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Książka Kucharska: Desery i ciasta z rabarbarem

Sorbet gruszkowo-rabarbarowy z sosem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sorbet gruszkowo-rabarbarowy z sosem truskawkowym

Sorbet gruszkowo-rabarbarowy z sosem

Składniki:

Sorbet gruszkowo-rabarbarowy z sosem

 

  • 2 szt gruszka,
  • 4 kawałki rabarbar młody
  • 4 łyżki cukier,
  • 1 szt cytryna,
  • białko,
  • sos truskawkowy,
  • posypka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sorbet gruszkowo-rabarbarowy z sosem
Rabarbar obieramy cieniutko i kroimy w kosteczkę. Gruszki obieramy usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kostkę. Cytrynę wyciskamy ,użyjemy tylko soku. Owoce gotujemy w litrze wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru . Gdy owoce będą miękkie studzimy kompot i miksujemy . Białko ubijamy na sztywną pianę  i dodajemy do zmiksowanych owoców. Mieszamy Wkładamy do zamrażarki.Od czasu do czasu mieszamy łyżką . Podajemy z sosem truskawkowym kupnym lub własnej roboty i posypką .