Sposób przygotowania:
Sorbet jabłkowo - miętowy
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry. Gałązki mięty myjemy, a następnie odrywamy z nich każde listko z osobna. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy kwasek oraz zwykły cukier, dodajmey pokrojone jabłka oraz mięte - gotujemy ok. 5 mninut. Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a wyłowione listki mięty wyrzucamy. Kiedy jabłka są już zimne to przekładamy je do malaksera i wlewamy ok 0,5-3/4 szklanki wywary w którym się gotowały i w razie potrzeby dosładzamy do smaku cukrem pudrem - dokładnie miksujemy. Jabłkowy mus przelewamy do plastiowego pojemniczka, po czym go zamykam i wkładamy do zamrazalnika. Po całkowitym zamrożeniu (ok 5-7 godzin), nabieramy łyżką nasz sorbet i przekładamy do pucharków. Na sam koniec dekorujemy go leśnymi poziomkami oraz świeżą miętą.