Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sorbet jabłkowo - miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

idealny na upalne dni! Mięta dodatkowo wpływa na orzeźwiający smak

Sorbet jabłkowo - miętowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet jabłkowo - miętowy

 

  • 2 duże jabłka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • cukier puder do smaku
  • 3 gałązki świeżej mięty + mięta do dekoracji
  • garstka poziomek

Sposób przygotowania:

Sorbet jabłkowo - miętowy
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry. Gałązki mięty myjemy, a następnie odrywamy z nich każde listko z osobna. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy kwasek oraz zwykły cukier, dodajmey pokrojone jabłka oraz mięte - gotujemy ok. 5 mninut. Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a wyłowione listki mięty wyrzucamy. Kiedy jabłka są już zimne to przekładamy je do malaksera i wlewamy ok 0,5-3/4 szklanki wywary w którym się gotowały i w razie potrzeby dosładzamy do smaku cukrem pudrem - dokładnie miksujemy. Jabłkowy mus przelewamy do plastiowego pojemniczka, po czym go zamykam i wkładamy do zamrazalnika. Po całkowitym zamrożeniu (ok 5-7 godzin), nabieramy łyżką nasz sorbet i przekładamy do pucharków. Na sam koniec dekorujemy go leśnymi poziomkami oraz świeżą miętą.
Sorbet jabłkowo - miętowy
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne
Sorbet jabłkowo - miętowy
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy kwasek oraz zwykły cukier
Sorbet jabłkowo - miętowy
Kiedy jabłka są już zimne to przekładamy je do malaksera
Sorbet jabłkowo - miętowy
Kiedy jabłka są już zimne to przekładamy je do malaksera