Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sorbet z zamrożonych owoców, idealny na upalne dni.

Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy

 

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania:

Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy
Jagody oczyścić, umyć, przełożyć do plastikowego pojemnika. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jagód. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w półplasterki, dodać do jagód i bananów. Pojemnik zamknąć i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Zamrożone owoce przełożyć do miski blendera. Do owoców dodać cukier, wlać sok cytrynowy i zimną wodę. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Lodową masę wstawić do zamrażalnika. Jak sorbet uzyska odpowiednią konsystencję, rozłożyć go do pucharków i podawać.
Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy
Oczyszczone jagody i kawałki bananów w pojemniku.
Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy
Obrane pozbawione pestek i pokrojone jabłko.
Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy
Zamrożone owoce przełożone do miski blendera.
Sorbet jagodowo-bananowo-jabłkowy
Owoce zmiksowane z sokiem z cytryny i wodą.