Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Sorbet jagodowo-borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mając do wyboru lody i sorbety, zwykle decyduję się na te drugie - zdrowsze i bardziej orzeźwiające. Najlepiej smakują sorbety domowej roboty. Ostatnio zdecydowałam się na sorbet jagodowo - borówkowy.

Sorbet jagodowo-borówkowy

Składniki:

Sorbet jagodowo-borówkowy

 

Sposób przygotowania:

Sorbet jagodowo-borówkowy

ETAP 1:

Sorbet jagodowo-borówkowy
Owoce wrzucamy do blendera kielichowego. Blendujemy z sokiem z cytryny i ksylitolem.

Owoce myjemy i osuszamy, umieszczamy w kielichu blendera kielichowego, zasypujemy ksylitolem, dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn.

Blendujemy na jednolity mus owocowy. Próbujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej ksylitolu.

ETAP 2:

Sorbet jagodowo-borówkowy
Zblendowane owoce przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażarki

Mus owocowy przelewamy do pojemniczka, wstawiamy do zamrażarki. Przez pierwsze 6 godzin mrożenia sorbet wyjmujemy co 45-60 minut i miksujemy.

Podajemy ze świeżymi owocami, można dodać też np. bitą śmietanę.

Tagi:

sorbet deser