Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z chili i sorbetem
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Mrożone truskawki wsypać do miski i wstawić do lodówki, żeby troszkę się rozmroziły. Wodę, masło i kakao włożyć do garnka i postawić na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, a wszystkie składniki się połączą, odstawić do ostygnięcia. Sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz chili połączyć w misce. W osobnej misce ubić mikserem jajka i dodać do nich 130 g śmietany. Gdy masa kakaowa wystygnie, na zmianę dodawać do mąki kakao oraz jajka ze śmietaną, cały czas mieszając na wolnych obrotach mikserem lub łyżką. Gdy wszystkie składniki są dobrze zmieszane, przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Wyjąć z piekarnika i zostawić 5 min w blaszce. Wyjąć truskawki z lodówki. Dodać do nich pozostałą śmietanę oraz cukier i blenderem zmiksować sorbet. Pokroić ciepłe ciasto na porcje i do każdej dodać gałkę lub dwie sorbetu truskawkowego. Smacznego!