tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Clafoutis z czerwonymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Clafoutis z czerwonymi porzeczkami to ciasto naleśnikowe. Nuta kwasowości czerwonej porzeczki przełamuje słodycz ciasta.

Clafoutis z czerwonymi porzeczkami  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Clafoutis z czerwonymi porzeczkami

Na clafoutis

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 miseczka czerwonych porzeczek (400-500 ml)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Clafoutis z czerwonymi porzeczkami
1) Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty.

2) Następnie wbijamy jajka i dodajemy płynne składniki.

3) Wszystko dokładnie miksujemy na płynną masę (kiedy ciasto będzie za gęste, dolewamy trochę mleka).

4) Połowę ciasta wylewamy na dno tortownicy.

5) Porzeczki przebieramy, myjemy.

6) Mniejszą połowę porzeczek* wysypujemy na dno tortownicy.

7) Zalewamy porzeczki ciastem i wierzch posypujemy resztą porzeczek*.

* Porzeczki posypujemy cukrem trzcinowym, ale możemy ten krok pominąć.
Clafoutis z czerwonymi porzeczkami
Składniki sypkie i mokre łączymy ze sobą za pomocą miksera.
Clafoutis z czerwonymi porzeczkami
Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy.
Clafoutis z czerwonymi porzeczkami
Na dno tortownicy wylewamy polowe ciasta.
Clafoutis z czerwonymi porzeczkami
Na ciasto wysypujemy czerwone porzeczki i zalewamy resztą ciasta.
Clafoutis z czerwonymi porzeczkami
Na samej gorze układamy resztę porzeczek lub po prostu dekorujemy.

Tagi:

ciasto deser