Sposób przygotowania:
Sorbet limonkowo-cytrynowy z chili
Papryczkę chili umyć, przekroić wzdłuż i usunąć gniazdo nasienne. Drobno pokroić.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać chili oraz sok i skórkę z wyparzonych cytryn i limonek. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Kolejno zwiększyć płomień i gotować 5 minut od momentu wrzenia. Płyn wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie włożyć do zamrażarki na 1-2 godz.
Po upływie tego czasu sorbet przemieszać w maszynce do lodów albo za pomocą blendera. Włożyć ponownie do zamrażarki i mieszać co 1 godz. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
W między czasie dodać pokrojoną drobno czekoladę. Sorbet najlepiej zostawić na noc, tak aby dobrze stężał. Podawać ze startą skórką z pomarańczy.
Takiego sorbetu z chili dużo nie zje się na raz, więc można pominąć chili i cieszyć się do woli jego limonkowo - cytrynowym smakiem.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać chili oraz sok i skórkę z wyparzonych cytryn i limonek. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Kolejno zwiększyć płomień i gotować 5 minut od momentu wrzenia. Płyn wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie włożyć do zamrażarki na 1-2 godz.
Po upływie tego czasu sorbet przemieszać w maszynce do lodów albo za pomocą blendera. Włożyć ponownie do zamrażarki i mieszać co 1 godz. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
W między czasie dodać pokrojoną drobno czekoladę. Sorbet najlepiej zostawić na noc, tak aby dobrze stężał. Podawać ze startą skórką z pomarańczy.
Takiego sorbetu z chili dużo nie zje się na raz, więc można pominąć chili i cieszyć się do woli jego limonkowo - cytrynowym smakiem.