marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet poziomkowy z białym winem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Poziomki przebrać i umyć oraz zmiksować z winem i cukrem pudrem w mikserze z komorą.Przełożyć do pojemnika i zamrażać kilka godzin.Podawać.

Sorbet poziomkowy z białym winem.

Składniki:

Sorbet poziomkowy z białym winem.

 

  • 300 g świeżych poziomek,
  • szklanka białego półsłodkiego wina,
  • 1 białko,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • świeże listki mięty lub bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Sorbet poziomkowy z białym winem.
Poziomki oczyścić, opłukać i wsypać z 1/4 szklanki cukru pudru, a następnie dodać szklankę wina i białko kurze. Zmiksować, a potem przełożyć dużą łyżką zawartość do podłużnego pojemnika i przykryć. Zamrażać przez góra 3-4 godz., co jakiś czas zaglądać do zamrażalnika i przemieszać deser, aby potworzyły się kryształki lodu. Wyjąć pojemnik z sorbetem i przełożyć go gałkownicą do długich trójkątnych czarek. Podawać deser udekorowany świeżymi listkami mięty lub bazylii, które wcześniej opłukać i lekko strzepnąć z nich wodę.