motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sos beszamelowy 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos beszamelowy do zapiekanek, drobiu i warzyw

Sos beszamelowy 10 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos beszamelowy 10

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy 10
Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy. Trzeba bardzo uważać, aby masło się nie przypaliło, bo sos będzie nie dobry. Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Jak jest dobrze wymieszane to dolewamy resztę mleka. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jak sos zgęstnieję to ściągamy z ognia.
Sos beszamelowy 10
Do rondelka dajemy masło i na wolnym ogniu topimy
Sos beszamelowy 10
Do roztopionego masła dajemy mąkę i 1/3 szkl mleka
Sos beszamelowy 10
Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Sos beszamelowy 10
Dolewamy resztę mleka, doprawiamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje