kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Sos beszamelowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos beszamelowy do pizzy, schabu, makaronu....ma duże zastosowanie

Sos beszamelowy 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos beszamelowy 2

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy 2
Masło topimy w garnku w którym będziemy nasz sosik robić. Gdy już się roztopi, dodajemy do masła mąkę i energicznie mieszamy - porobią nam się glutki - jeśli są lejące, dodajemy jeszcze troszkę mąki - mają być tańczące po garnku. Jeśli już takie są, zalewamy je po trosze mlekiem i mieszamy cały czas aby się połączyły z mlekiem. Gdy wlejemy już całe mleko, mieszamy cały czas i dodajemy przyprawy. Mieszamy do zagotowania się mleka. Sos ma mieć kremową dosyć zwartą konsystencję ( jak śmietana )
Sos beszamelowy 2
Etap 1 - do roztopionego masła w garnku dodajemy mąkę
Sos beszamelowy 2
Etap 2 - wsypujemy tyle mąki aż "glutki" będą swobodnie tańczyły po garnku
Sos beszamelowy 2
Etap 3 - cały czas mieszając zalewamy po trosze mlekiem