Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos beszamelowy grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

świetny do zapiekanek z ryżu i makaronu

Sos beszamelowy grzybowy

Składniki:

Sos beszamelowy grzybowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy grzybowy
Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (cały czas mieszam rózgą bo tak jest najwygodniej) aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu, nie rumienimy. Następnie pomału wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, dodajemy proszek grzybowy i w dalszym ciągu mieszając gotujemy ok.5 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem. Używamy np. do zapiekanek z ryżu i makaronu.