oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos cebulowy wg oliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos cebulowy podawać do sztuki mięsa, potraw z ryb i ziemniaków.

Sos cebulowy wg oliwkowa

Składniki:

Sos cebulowy wg oliwkowa

 

  • 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu
  • 15 dag cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy wg oliwkowa
Obraną cebulę opłukać, drobno pokrajać i lekko podrumienić z dodatkiem tłuszczu, wymieszać z mąką, mieszając podsmażyć. Następnie podlać nieco wywarem i chwilę poddusić. Dodać pozostały wywar, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy sos wzbogacić dodatkiem posiekanego szczypiorku.