migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sos chrzanowy na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszny sosik chrzanowy na bazie bulionu mięsnego. Taki sosik świetnie pasuje do gotowanych jajek oraz gotowanej wołowinki.

Sos chrzanowy na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos chrzanowy na ciepło

 

  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy na ciepło
Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem wlać bulion oraz śmietankę. Sos zagotować, mieszając od czasu do czasu.

Gdy sos zacznie gęstnieć dodać chrzan. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Sos chrzanowy na ciepło mozna podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu.
Sos chrzanowy na ciepło
Rozgrzać głęboką patelnię rozpuścić masło
Sos chrzanowy na ciepło
Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Sos chrzanowy na ciepło
Potem wlać bulion oraz śmietankę. Sos zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Sos chrzanowy na ciepło
Gdy sos zacznie gęstnieć dodać chrzan. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję.

Tagi:

sos chrzan