SUPERPRZEPIS

Chłopskie smarowidło

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Chłopskie smarowidło Więcej zdjęć (2)

Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków.

Składniki:

Chłopskie smarowidło

 

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 3 cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 350 g kiełbasy
  • 2 jabłka
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłopskie smarowidło

ETAP 1:

Chłopskie smarowidło
słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka

Drobno posiekać cebulę a kiełbasę pokroić w kostkę, obrać jabłko, zetrzeć na tarce o grubych oczkach a słoninę pokroić w drobną kostkę.

ETAP 2:

Chłopskie smarowidło
całość smażyć doprawić majerankiem, solą pieprzem

Słoninę włożyć do garnka, i mieszając topić do uzyskania skwarek. Następnie wrzucić cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko.

ETAP 3:

Chłopskie smarowidło
dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać

Całość wymieszać i doprawić.

ETAP 4:

Chłopskie smarowidło
wystudzić i przelać do słoiczków, można dodatkowo pasteryzować.

Przestudzić i przelać do słoiczków i zagotować.


Tagi:

smalec