Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Kapusta zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Znakomity dodatek do drugich dań np. do kotleta schabowego. Świeża kapusta zasmażana z dodatkiem cebulki i koperku smakuje doskonale.

Kapusta zasmażana

Składniki:

Kapusta zasmażana

 

  • 1 mała główka młodej świeżej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 5 dag smalcu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól,cukier,kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana
Kapustę obieramy z zepsutych liści,myjemy,usuwamy głębia.drobno szatkujemy.Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na sicie. Odrobinkę wody z gotowanej kapusty ok. 3/4 szkl. zostawiamy. Cebulkę obieramy,drobno kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy smalec,dajemy posiekaną cebulkę i lekko podsmażamy do miękkości ale nie rumienimy.

Do podsmażonej cebulki wsypujemy 2 łyżeczki mąki pszennej i lekko rumienimy na lekko złoty kolor. Wlewamy gorącą wodę pozostawianą z gotowania kapusty,mieszamy.

Wkładamy ugotowana kapustę.Wszystko razem chwilkę gotujemy. Doprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym,cukrem i odrobiną soli. Koperek myjemy ,drobno siekamy. Mieszamy z kapustą.  

Tagi:

kapusta