Sposób przygotowania:
Sos cukiniowy z curry na zimęETAP 1:
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę
ETAP 2:
Dwa kilogramy pokrojonej cukinii podsmażamy na oleju z pozostałymi warzywami, solą i jedną przyprawą curry. Kiedy warzywa zaczną puszczać sok, dodajemy kolejny kilogram cukinii i wegetę oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, kiedy będą na pół miękkie dodajemy resztę cukinii oraz pozostałą przyprawę. Dusimy do miękkości.
ETAP 3:
Kiedy warzywa będą już całkiem miękkie blendujemy aż uzyskamy aksamitny sos.
Ja miksuję partiami przy użyciu blendera kielichowego i przekładam do drugiego garnka. Doprawiamy do smaku solą jeśli zachodzi taka potrzeba.
ETAP 4:
Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.