madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sos cukiniowy z curry na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos idealny do ryżu, wystarczy dodać podsmażone kawałki kurczaka. Dość czasochłonne przygotowanie ale bardzo proste.

Sos cukiniowy z curry na zimę

Składniki:

Sos cukiniowy z curry na zimę

 

  • 1-2 sztuki czerwonej papryki
  • 1/2 kg białej cebuli
  • 5 kg cukinii ( po obraniu i usunięciu nasion)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania przyprawy curry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka wegety
  • 1 szklankę wody

Sposób przygotowania:

Sos cukiniowy z curry na zimę

ETAP 1:

Sos cukiniowy z curry na zimę
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę sredniej wielkości

Obieramy warzywa i kroimy w kostkę

ETAP 2:

Sos cukiniowy z curry na zimę
Dusimy wszystko razem na małym ogniu do miękkości.

Dwa kilogramy pokrojonej cukinii podsmażamy na oleju z pozostałymi warzywami, solą i jedną przyprawą curry. Kiedy warzywa zaczną puszczać sok, dodajemy kolejny kilogram cukinii i wegetę oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, kiedy będą na pół miękkie dodajemy resztę cukinii oraz pozostałą przyprawę. Dusimy do miękkości.

ETAP 3:

Sos cukiniowy z curry na zimę
Blendujemy miękkie warzywa na aksamitny sos.

Kiedy warzywa będą już całkiem miękkie blendujemy aż uzyskamy aksamitny sos.

Ja miksuję partiami przy użyciu blendera kielichowego i przekładam do drugiego garnka. Doprawiamy do smaku solą jeśli zachodzi taka potrzeba.

ETAP 4:

Sos cukiniowy z curry na zimę
Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików.

Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.