Sposób przygotowania:
Sos z warzyw na zimę
Warzywa umyć, obrać i posegregować.
Jeżeli cukinia i patison ma miękka skórkę i młode gniazda nasienne to nie trzeba ich usuwać.
Zaś jeśli tak nie jest to należy je obrać i usunąć gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa zmielić na maszynce ( najlepiej na średnim sitku ).
Wszystko umieścić w garnku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Potem dodać przyprawy i dalej gotować 15 minut.
Dodać kolejno koncentrat, zagotować i dodać ocet.
Ponownie wszystko gotować 5 minut.
Na koniec gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki i zakręcić.
Pasteryzować 30 minut.
Potem wystudzić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.
Jeżeli cukinia i patison ma miękka skórkę i młode gniazda nasienne to nie trzeba ich usuwać.
Zaś jeśli tak nie jest to należy je obrać i usunąć gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa zmielić na maszynce ( najlepiej na średnim sitku ).
Wszystko umieścić w garnku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Potem dodać przyprawy i dalej gotować 15 minut.
Dodać kolejno koncentrat, zagotować i dodać ocet.
Ponownie wszystko gotować 5 minut.
Na koniec gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki i zakręcić.
Pasteryzować 30 minut.
Potem wystudzić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.