zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2321]

Sos z warzyw na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kombinacja warzywna idealna na pizzę, sos mięsny i nie tylko. Na zimę taki sos będzie jak znalazł.

Sos z warzyw na zimę

Składniki:

Sos z warzyw na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sos z warzyw na zimę
Warzywa umyć, obrać i posegregować.

Jeżeli cukinia i patison ma miękka skórkę i młode gniazda nasienne to nie trzeba ich usuwać.

Zaś jeśli tak nie jest to należy je obrać i usunąć gniazda nasienne.

Wszystkie warzywa zmielić na maszynce ( najlepiej na średnim sitku ).

Wszystko umieścić w garnku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Potem dodać przyprawy i dalej gotować 15 minut.

Dodać kolejno koncentrat, zagotować i dodać ocet.

Ponownie wszystko gotować 5 minut.

Na koniec gotowym sosem napełnić wyparzone słoiki i zakręcić.

Pasteryzować 30 minut.

Potem wystudzić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.

Tagi:

cukinia