Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna na zimę
Ogórki razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki, paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem bez gotowania i zimną zalewą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( w tym czasie warzywa zmiękną i puszczą sok). Po odstaniu sałatkę ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.
Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
Po wystudzeniu oraz sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają, przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem bez gotowania i zimną zalewą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( w tym czasie warzywa zmiękną i puszczą sok). Po odstaniu sałatkę ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.
Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
Po wystudzeniu oraz sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają, przechowujemy w chłodnym miejscu.
SylaUla