Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo prosty, szybki i łatwy sos czekoladowy, Może nam także posłużyć jako lewa do ciast. Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.

Sos czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos czekoladowy

 

  • 100 g czekolady
  • 7 łyżek mleka
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Sos czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia. Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.
Sos czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Sos czekoladowy
Następnie dodajemy mleko i masło, dokładnie mieszamy.
Sos czekoladowy
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.