pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Sos czekoladowy do deserów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos czekoladowy dla amatorów czekolady i każdego, kto czasem lubi dodać do deseru akcent czekoladowy.

Sos czekoladowy do deserów

Składniki:

Sos czekoladowy do deserów

 

  • mleko tłuste - 1 szklanka
  • kakao - 3 czubate łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
  • posiekana laska wanili - 1/2 sztuki
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żółtka - 2 sztuki
  • masło - 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Sos czekoladowy do deserów
Kakao, mąkę, 2 łyżki cukru rozetrzeć z 2 łyżkami zimnej wody. Mleko zagotować z rozdrobnioną na puch wanilią. Do wrzącego mleka dodać, cały czas mieszając - roztartą mąkę z kako i cukrem. Całość zagotować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszysty kogel - mogel, dodając, cały czas lekko ubijając gorące kakao. Naczynie z sosem zdjąć z ognia. Dodać masło, składniki połączyć. Naczynie wstawić do garnka z zimną wodą i delikatnie ubijać.