Sposób przygotowania:
Kluski z sosem czekoladowym
Ciasto - do miski rozkruszamy drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy by drożdże się rozpuściły. Kolejno dodajemy całej jajka mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i mleko zarabiamy jednolite ciasto - dodać olej. Połączyć dokładnie z wyrobionym ciastem. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce by podrosło. Sos - mąkę, kakao, 2 łyżki cukru pudru rozcieramy z 2 łyżkami zimnej wody. Mleko zagotowujemy - wrzące łączymy, cały czas mieszając, z roztartą mąką z kakao i cukrem, całość zagotowujemy . Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem na puszysty kogel - mogel, dodajemy, cały czas lekko ubijając, gorące kakao. Naczynie z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, składniki łączymy, wstawiamy naczynie do garnka z zimną wodą i delikatnie ubijamy, sos studzimy. Formowanie klusek - z podrośniętego ciasta z pomocą łyżki formujemy na posmarowaną deskę kluski, odkładamy na 10 minut do podrośnięcia. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze kładziemy podrośnięte kluski - gotujemy. Przygotowane kluski podajemy polane sosem czekoladowym.
Kniejson