alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Sos czosnkowo-maślankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos czosnkowo-maślankowy, sos czosnkowo-maślankowy

Sos czosnkowo-maślankowy

Składniki:

Sos czosnkowo-maślankowy

 

  • 2 główki czosnku
  • 125 ml maślanki
  • 250 ml majonezu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka soli selerowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowo-maślankowy
Ściąć czubki główek czosnku, każdą położyć na kawałku folii aluminiowej stroną przecięcia do góry. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, zawiń w folię. Piec w temp. 160 st. C przez 70. Po rozwinięciu ostudzić. Z czosnku usnąć skórkę, miąższ rozetrzeć. Wymieszać z resztą składników. Schłodzić.