Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sos z podgrzybków i maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos z dodatkiem domowej ricotty.

Sos z podgrzybków i maślaków

Składniki:

Sos z podgrzybków i maślaków

 

  • 45 dag grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i maślaki w proporcji mniej więcej 50/50)

 

  • 1 średnia cebula

 

 

  • 10 dag domowej ricotty

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

 

 

  • szczypiorek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos z podgrzybków i maślaków
Grzyby dokładnie czyścimy, maślaki dodatkowo obieramy. Kroimy w cienkie paski. Zalewamy 1 litrem letniej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Grzyby odcedzamy (wywar możemy np. odparować, zamrozić i wykorzystać do przygotowania sosów zimą, albo użyć do przyrządzenia zupy). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy grzyby oraz śmietanę. Dusimy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dorzucamy ricottę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Tagi:

grzyby domowe