Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Sos z maślaków do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

stosujemy jako dodatek do obiadu

Sos z maślaków do obiadu

Składniki:

Sos z maślaków do obiadu

 

  • 40 dag maslaków
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • łyżka dobrego masła
  • szczypta suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos z maślaków do obiadu
Maślaki oczyszczamy, większe pozbawiamy skórek z kapeluszy, na mniejszych pozostawiamy. Małe maślaki dajemy w całości, a większe kroimy na pół. W szerokiej i wysokiej patelni (moze być wok) topimy masło i przez 2-3 minuty przesmażamy na nim maślaki, po czym wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz nieco koperku i dusimy całość do czasu aż woda w większości wyparuje, po tym czasie wlewamy śmietankę i całość smazymy na wolnym ogniu do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polewamy ziemniaki lub pieczeń, równie dobrze smakuje razem z chlebkiem