Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos darłowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Wyśmienity sos do ryb rodem z Darłowa.

Sos darłowski

Składniki:

Sos darłowski

 

  • 200 ml majonezu
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Sos darłowski
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie. Wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich otworach, lub drobno posiekać. Groszek osączyć z zalewy. Warzywa połączyć. Dodać majonez, śmietanę, musztardę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Całość dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Podawać do ryb gotowanych i z rusztu.

Tagi:

przyprawy