Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos debreczyński

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny z makaronem

Sos debreczyński

Składniki:

Sos debreczyński

 

  • 100 ml soku pomidorowego
  • 200 ml rosołu (może być z kostki)
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sos debreczyński
Z mąki i masła przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić sokiem pomidorowym wymieszanym z rosołem i śmietaną. Doprawić solą. Zagotować. (Gdyby okazało się, że sos jest za gęsty rozcieńczyć go rosołem.) Do sosu dodać żółtka. Podgrzać. (nie gotować)