zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sos do makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

dziś użyłam nowej przyprawy peperoncini macianto, jest pyszna

Sos do makaronu

Składniki:

Sos do makaronu

 

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g serka topionego edamskiego
  • 100 g serka topionego gouda
  • 500 ml sosu pomidorowego ( przepis na sos jest w moim profilu )
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok peperoncini macianto
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 3 lyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Sos do makaronu
Łopatkę umyć, osuszyć i zmielić na grubym sitku.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Składniki z puszek odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć.
Następnie dodać cebulę oraz czosnek i dalej chwilkę smażyć.
Dodać wszystkie przyprawy, sos pomidorowy i koncentrat.
Mieszając od czasu do czasu dusić około 5 minut.
Na koniec dodać odsączoną kukurydzę, fasole i groszek oraz serki topione.
Mieszać aż serki się rozpuszczą.
W miarę konieczności doprawić.
Sos podawać z makaronem.