Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1028]

Sos do mięs (z suszoną żurawiną)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W Święta na naszych stołach zwykle gości plejada mięs, wędlin i pasztetów. Ich smak podkręcają pyszne sosy. W moim domu największym powodzeniem cieszy się sos żurawinowy.

Sos do mięs (z suszoną żurawiną)

Składniki:

Sos do mięs (z suszoną żurawiną)

 

  • 1 słoiczek żurawiny
  • garść suszonej żurawiny
  • 2/3 słoiczka konfitury z czarnych owoców
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki różowego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos do mięs (z suszoną żurawiną)

ETAP 1:

Sos do mięs (z suszoną żurawiną)
W skład sosu wchodzą m.in. żurawina suszona i skórka pomarańczowa

Do miseczki przekładamy konfiturę z czarnych owoców, żurawinę ze słoiczka, żurawinę suszoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową.

ETAP 2:

Sos do mięs (z suszoną żurawiną)
Do sosu dodajemy także musztardę i chrzan

Dodajemy wino, musztardę, chrzan, sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos podajemy do wędlin, pasztetów oraz mięs na ciepło (doskonale komponuje się np. z drobiem).