Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Śledzie w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wigilijnym stole zwykle znajdują się śledzie w różnych postaciach. Wielbicielom ostrych smaków na pewno przypadną do gustu śledzie w sosie musztardowym.

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:

Śledzie w sosie musztardowym

 

  • 3 śledzie typu matjas uprzednio moczone w wodzie przez całą noc
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy - u mnie sarepskiej
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie musztardowym

ETAP 1:

Śledzie w sosie musztardowym
Ja zrobiłam małą miseczkę śledzi, z 3 śledzi typu matjas

Śledzie musimy uprzednio namoczyć, aby je trochę odsolić. Namoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Śledzie w sosie musztardowym
Sos musztardowy z dodatkiem majonezu, śmietany i przypraw

Przygotowujemy sos. Majonez łączymy z musztardą (jeżeli mamy musztardę francuską, możemy dodatkowo dodać łyżeczkę) i śmietaną. Dodajemy kurkumę, curry, pieprz. Mieszamy.
Śledzie łączymy z sosem.