Sposób przygotowania:
Sos żurawinowy z suszonymi morelami
Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną.
Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut.
Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców).
Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut.
Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców).
Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.