Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sos żurawinowy z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko pikantny sos żurawinowy to pyszny dodatek do mięs i wędlin. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno :)

Sos żurawinowy z suszonymi morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos żurawinowy z suszonymi morelami

 

  • Sos żurawinowy:
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½-1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • Skórka i sok z 1 pomarańczy
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos żurawinowy z suszonymi morelami
Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną.

Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut.

Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców).

Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sos żurawinowy z suszonymi morelami
Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut aż owoce zmiękną.
Sos żurawinowy z suszonymi morelami
Kiedy owoce będą miękkie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut
Sos żurawinowy z suszonymi morelami
Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.