ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Domowy sos chiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i doskonale pasuje do ryżu, makaronu i różnego rodzaju mięs.

Domowy sos chiński

Składniki:

Domowy sos chiński

 

Sposób przygotowania:

Domowy sos chiński

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Zeszklić na oleju rzepakowym w głębokim rondlu. Dodać pomidory w kawałkach, paprykę żółtą i czerwoną pokrojona w kostkę.

Wszystko gotować na wolnym ogniu i kolejno dodawać kukurydzę, ananasa pokrojonego w ok. centymetrowe kawałki, czosnek przeciśnięty przez praskę.

Od czasu do czasu pomieszać. Dodać jeszcze musztardę, cukier, ocet, mieloną paprykę, szczyptę chili, pieprz czarny, sól do smaku.

Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w pozostałym spod ananasów sokiem i dodać na koniec do sosu. Jeszcze chwilę gotować. Sos gotowy.

Smacznego.