asiakuchareczka

asiakuchareczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Sos do sajgonek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjny sos do sajgonek, zupełnie inny smak samych sajgonek

Sos do sajgonek

Składniki:

Sos do sajgonek

 

  • 5 litrów przegotowanej wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0.25 l octu ,
  • 2 duże łyżki soli ,
  • czosnek 8 ząbków,
  • Sambal oelek 2 łyżki,
  • 1 łyżka vegety maggi około 3 łyżek

Sposób przygotowania:

Sos do sajgonek
Do ugotowanej wody wsypujemy cukier, ocet , sól , Vegetę( Chińczycy dodają zamiast niej "witaminę" zwaną glutaminian sodu"), Dodajemy sambal-można go kupić na przykład w Tesco lub większych marketach.Jest to sos z czerwonych papryczek chili. Mieszamy całość do rozpuszczenia przypraw. Czekamy aż sos ostygnie.Czosnek siekamy na bardzo drobną kosteczkę. Dorzucamy do sosu razem z maga i gotowe.Jest to przepis na dużą ilość sosu.Według potrzeb zmniejszamy ilość. Na sajgonki podane w moim profilu wystarczy mniej więcej 1 litr sosu. Sajgonki moczymy w zimnym sosie po każdym gryzie :D Smacznego...