Sos estragonowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

delikatny sos do wszelkiego rodzaju mięsa

Sos estragonowy

Składniki:

Sos estragonowy

 

  • 25gram masła
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 4 gałązki estragonu
  • 225 ml białego wina
  • 350 ml wywaru drobiowego
  • 4 łyżki tłustej śmietany

Sposób przygotowania:

Sos estragonowy

Na patelni rozgrzałam masło i łyżkę oleju.Obrałam i posiekałam szalotki, opłukałam i osuszyłam estragon. Wrzuciłam na patelnię szalotki,dodałam resztę oleju.Smażyłam 1 minutę cały czas mieszając.Dolałam wino oraz połowę posiekanego estragonu..Podgrzewałam aż połowa wina wyparowała.Dolałam wywar drobiowy i znów czekałam aż połowa wyparowała.Wlałam śmietanę,dorzuciłam resztę estragonu i wymieszałam.Doprawiłam solą,pieprzem.Taki sos podawałam z kurczakiem


Polecamy: przepisy na sosy >>>