Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos grecki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię ten sos, bo w jego skład wchodzą moje ulubione jarzyny

Sos grecki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos grecki

 

  • 3 szt marchew,
  • 3 szt pietruszka,
  • 2 szt cebula,
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Sos grecki
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzać masło dodać posiekaną cebulę, utarte warzywa i dusić pod przykryciem podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy warzywa są miękkie dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody i mąkę, zagotować. Przyprawić do smaku.
Sos grecki
Etap 1
Sos grecki
Etap 2

Tagi:

przyprawy