Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Sos grzybowo-cebulowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos grzybowy świetnie się komponuje z kluseczkami lub ziemniaczkami. Można też podać go do mięs.

Sos grzybowo-cebulowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos grzybowo-cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowo-cebulowy
Grzyby dokładnie umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na oliwie, dodać grzybki, podsmażyć razem. Podlać 1/2 litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem aż grzyby będą miękkie. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec sos zagęścić mąką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem.
Sos grzybowo-cebulowy
Cebulkę zrumienić na oliwie dodać grzyby i podsmazyć.
Sos grzybowo-cebulowy
Grzybki podlać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie.