Sos grzybowo-majonezowy (zimny)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos ma specyficzny smak lekko "maggowy" .

Sos grzybowo-majonezowy (zimny)

Składniki:

Sos grzybowo-majonezowy (zimny)

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowo-majonezowy (zimny)
Namoczone grzyby ugotować do miękkości, w jak najmniejszej ilości wody, zmiksować razem z surową cebulką, dodać olej i na malej patelni (najlepiej teflonowej) maksymalnie odparować wodę. Ostudzić, doprawić smakowo solą i pieprzem, połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny.
Porządnie schłodzić.
Ze względu na grzyby, nie jest to sos trwały zbytnio ale trzy dni wytrzymuje śmiało.
Wypróbowałem sam na sobie po czterech dniach przechowania w lodówce. Nic nikomu z biesiadników, ani mnie nie zaszkodziło.

Sos do fondue, jak i do dań z grilla, w tym ryb.