Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Sos grzybowy poświąteczny na winie:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nazywam ten sos poświątecznym, ponieważ jak zrobię go na Wigilię, to później ciągle mi go brak i robię go - po Świętach :)

Sos grzybowy poświąteczny na winie:) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos grzybowy poświąteczny na winie:)

 

  • 2 średnie cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 1 opakowanie wybranych suszonych grzybów
  • 2 lampki czerwonego półwytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie kostka rosołowa i warzywna

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy poświąteczny na winie:)
Pieczarki obieramy i kroimy na dość cienkie plasterki lub w drobną kostkę (choć jeśli są świerze i nie ma na nich ziemi ani innych nieładnych plamek ja kroję ze skórką). Cebulkę również kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki z cebulą i olejem podsmażamy aż cebulka się zrumieni. Następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny. Ja rozpuściłam w 1l wrzątku po jednej kostce warzywnej i rosołowej, uważam, że grzybki nabierają w ten sposób smaku. W tym czasie zalewamy wrzątkiem suszone grzyby (tym razem użyłam podgrzybków). Namoczone już suszone grzyby studzimy i również kroimy w zadowalające nas plastry lub kawałki. Dodajemy namoczone grzyby do podduszonych pieczarek i podlewamy 2 lampkami wina. Wszystko dusimy kolejne pół godziny na niewielkim ogniu doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec hartujemy sos śmietaną i dodajemy drobno pokrojony pręczek koperku. Mieszamy i próbujemy. Jeśli sos nie jest dość gęsty można go zagęścić, ale ja prócz śmietany nie dodaję już niczego. Sos jest wyśmienity jako potrawa na wigilijny stół i na codzienny stół, również jako dodatek do mięs i pieczeni. Można go trzymać w lodówce ok. tygodnia.
Sos grzybowy poświąteczny na winie:)
Paczkę suszonych grzybów namaczamy w wodzie lub bulionie
Sos grzybowy poświąteczny na winie:)
Dodajemy czerwone wino - nie ma obawy sos jest również dla dzieci - alkohol odparuje

Tagi:

grzyby