Sposób przygotowania:
Sos grzybowy poświąteczny na winie:)
Pieczarki obieramy i kroimy na dość cienkie plasterki lub w drobną kostkę (choć jeśli są świerze i nie ma na nich ziemi ani innych nieładnych plamek ja kroję ze skórką). Cebulkę również kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki z cebulą i olejem podsmażamy aż cebulka się zrumieni. Następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. pół godziny. Ja rozpuściłam w 1l wrzątku po jednej kostce warzywnej i rosołowej, uważam, że grzybki nabierają w ten sposób smaku. W tym czasie zalewamy wrzątkiem suszone grzyby (tym razem użyłam podgrzybków). Namoczone już suszone grzyby studzimy i również kroimy w zadowalające nas plastry lub kawałki. Dodajemy namoczone grzyby do podduszonych pieczarek i podlewamy 2 lampkami wina. Wszystko dusimy kolejne pół godziny na niewielkim ogniu doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec hartujemy sos śmietaną i dodajemy drobno pokrojony pręczek koperku. Mieszamy i próbujemy. Jeśli sos nie jest dość gęsty można go zagęścić, ale ja prócz śmietany nie dodaję już niczego. Sos jest wyśmienity jako potrawa na wigilijny stół i na codzienny stół, również jako dodatek do mięs i pieczeni. Można go trzymać w lodówce ok. tygodnia.