Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Sos hinduski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na sos hinduski. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni uprażyć orzeszki, a następnie drobno posiekać.

Sos hinduski

Składniki:

Sos hinduski

 

  • 2 kubeczki Jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 5 łyżeczek orzeszków nerkowca
  • 2 cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • ćwierć łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos hinduski
Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni uprażyć orzeszki, a następnie drobno posiekać. Z cytryn wycisnąć sok. Jogurt wymieszać z kurkumą, imbirem, sokiem z cytryn, chili i orzeszkami. Doprawić pieprzem i solą. Posypać zieleniną. Podawać do smażonego mięsa i ryżu.