ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Sos holenderski.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mój ulubiony, niestety tylko mój.

Sos holenderski.

Składniki:

Sos holenderski.

 

  • 5-6 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 1/8 l rosołu
  • 1/8 l wina białego wytrawnego
  • cytryna
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Sos holenderski.
Rosół silnie rozgrzać z winem. Masło utrzeć żółtkami trzepaczką rózgową. Wstawić z miską do gorącej wody i ubijać na parze, dodając cienkim strumieniem gorący rosół z winem. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gdy sos zgęstnieje, natychmiast podawać. Smacznego.