Sposób przygotowania:
Dorsz z sosem holenderskimFilet podzielić na porcje. Zalać sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Posolić, posypać pieprzem mielonym i oprószyć mąką. Zrobić sos: Stopić masło i podgrzać by było gorące ale nie zrumienione. Ubijać mikserem na pianę żółtka z sokiem z cytryny i szczyptą soli . Dalej miksując dodać gorące masło i ubić na puch - ( sos powinien być tak gęsty jak majonez).Doprawić sos do smaku. Usmażyć dorsza na rumiano na rozgrzanym oleju w ostatnim momencie dodać na patelnię łyżeczkę masła. Dorsza podawać z ziemniakami z wody , sosem , ćwiartką cytryny i delikatną sałatą. * Przy okazji smażenia porcji dorsza usmażyłam kawałki które odkroiłam formując porcje dorsza - użyję je do zrobienia małej porcji dorsza po grecku na jutrzejszą kolację ( jutrzejszą bo ryba musi odstać dobę by nabrała smaku ).
Polecamy przepis na Panierowane filety z dorsza >>>