Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Dorsz z sosem holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W zasadzie powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego

Dorsz z sosem holenderskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz z sosem holenderskim

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z sosem holenderskim

Filet podzielić na porcje. Zalać sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Posolić, posypać pieprzem mielonym i oprószyć mąką. Zrobić sos: Stopić masło i podgrzać by było gorące ale nie zrumienione. Ubijać mikserem na pianę żółtka z sokiem z cytryny i szczyptą soli . Dalej miksując dodać gorące masło i ubić na puch - ( sos powinien być tak gęsty jak majonez).Doprawić sos do smaku. Usmażyć dorsza na rumiano na rozgrzanym oleju w ostatnim momencie dodać na patelnię łyżeczkę masła. Dorsza podawać z ziemniakami z wody , sosem , ćwiartką cytryny i delikatną sałatą. * Przy okazji smażenia porcji dorsza usmażyłam kawałki które odkroiłam formując porcje dorsza - użyję je do zrobienia małej porcji dorsza po grecku na jutrzejszą kolację ( jutrzejszą bo ryba musi odstać dobę by nabrała smaku ).


Polecamy przepis na Panierowane filety z dorsza >>>

Dorsz z sosem holenderskim
Filet z dorsza skropić sokiem z cytryny i zostawić na chwilę
Dorsz z sosem holenderskim
Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i szczyptą soli - dodać powoli stopione gorace masło i utrzeć na puch
Dorsz z sosem holenderskim
Dorsza osuszyć- posolić-posypać pieprzem i mąką
Dorsz z sosem holenderskim
Rybę usmażyć na gorącym oleju z masłem na rumiano