Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos kaparowo-brzoskwiniowy :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pikantno-słodko-winny sos do drobiu i cielęciny .

Sos kaparowo-brzoskwiniowy :

Składniki:

Sos kaparowo-brzoskwiniowy :

 

  • ½ szklanki ,, Domowych kaparów wg Babcigramolki „ ( tzn nasion nasturcji )
  • ½ szklanki pokrojonych w drobną kostkę brzoskwini z syropu
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Sos kaparowo-brzoskwiniowy :
Roztopić w garnuszku masło i wrzucić kapary ( nasiona nasturcji ) i smażyć mieszając przez 2-3 minuty .Posypać mąką , zamieszać .Rozprowadzić chłodnym bulionem i śmietanką . Dodać brzoskwinię . Doprawić do smaku .

Podałam z ryżem i smażoną piersią kurczaka .

Tu jest przepis na kapary z nasturcji . Oczywiście można użyć kupnych kaparów oryginalnych ale wtedy moim zdaniem trzeba ich użyć mniej bo są zdecydowanie bardziej korzenne w smaku.

Tagi:

kapary domowe